Dieta wegańska – jakie są korzyści i zagrożenia dla wegan?

Data dodania:
Ocena
0.00

Weganie wykluczają ze swojej diety mięsa i produkty odzwierzęce ze względów zdrowotnych, etycznych lub religijnych. Niektórzy także nie przepadają za mięsem i nabiałem, w związku z czym na diecie wegańskiej są od wielu lat. Niezależnie od motywacji, liczba wegan stale rośnie, a dieta ta zdobywa coraz większą popularność. Jakie są korzyści i zagrożenia weganizmu i jak zostać weganinem?

Co weganie eliminują ze swojej diety?

Weganizm, czyli dieta wegańska polega na wykreśleniu z diety mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego takich, jak nabiał, jaja czy kontrowersyjny jeszcze miód. Skutkiem tego dieta wegańska opiera się przede wszystkim na spożywaniu owoców i warzyw jak również produktów zbożowych oraz roślin strączkowych, w tym fasola, groch, soczewica, ciecierzyca i soja.

Rośliny strączkowe są w diecie wegańskiej głównym źródłem dostarczania białka do organizmu. Soja jest bezsprzeczną podstawą weganizmu – jest bogata w białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne oraz witaminy!

Weganizm – czy ta dieta jest zdrowa?

Dieta wegańska – naturalnie prawidłowo zbilansowana, może być bardzo zdrowa i dostarczać następujące korzyści zdrowotne:

  • dużo mniejsze ryzyko występowania choroby niedokrwiennej serca,
  • obniżony poziom złego cholesterolu LDL, a co za tym idzie – obniżone ryzyko wystąpienia miażdżycy naczyń krwionośnych,
  • niższe ciśnienie krwi – obniżone ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego,
  • mniejsze ryzyko wystąpienia cukrzycy typu B,
  • niższy wskaźnik BMI (ograniczenie otyłości),
  • obniżona zapadalność na choroby nowotworowe,
  • obniżone ryzyko chorób przewlekłych.

Te pozytywne efekty wypływają głównie ze zmniejszonego spożycia tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu (obecnych w mięsie oraz produktach pochodzenia zwierzęcego) w połączeniu ze wzmożonym spożyciem warzyw oraz owoców (ogromne źródło witamin i związków bioaktywnych).

Oprócz tego zauważa się większą świadomość wegan przy dobieraniu produktów spożywczych, zwracają uwagę na zawartość konserwantów, sztucznych barwników bądź sztucznych aromatów. Również często sięgają po żywność ekologiczną, posiadającą certyfikat BIO. Dieta wegańska jest o wiele lżejsza oraz lekkostrawna, po prostu zdrowsza.

Na co musisz uważać, przechodząc na weganizm?

Dokumentne wyeliminowanie mięsa, ryb, jaj, mleka, serów, jogurtów i wielu innych produktów, nawet miodu, brzmi nieco niepokojąco dla zdrowia oraz musi wiązać się z pewnymi niedoborami. Szczególnie trudno jest zastąpić pełnowartościowe białko, żelazo oraz witaminę D i B12, jaką po prostu należy suplementować.

Weganizm wymaga pewnej kreatywności oraz przytomnego myślenia o jedzeniu, niemniej jednak na rynku jest coraz więcej artykułów wegańskich, które charakteryzują się dużą popularnością oraz pożądaniem pośród kupujących. Dlatego wiele marketów nieustannie powiększa swoją wegańską propozycję oraz co chwilę na półkach można znaleźć nowe produkty.

Jak wygląda zmiana diety na wegańską?

Warto wiedzieć, że przejście na weganizm nie jest takie proste. Jeśli zmienisz dietę tradycyjną na dietę wegańską z dnia na dzień, prawdopodobnie bardzo szybko się zniechęcisz i wrócisz do starych nawyków. Poza tym może być to niebezpieczne dla zdrowia. Warto powoli ograniczać mięso i nabiał, a także zastępować je innymi źródłami białka, które są roślinne. Pamiętaj także o regularnych badaniach po to, aby szybko wyłapać niedobory.

Tagi
Oceń artykuł
Komentarze
Wszystkich: 1
Jan Wilk

Każdy potrzebuję mimo wszystko substancji odżywczych, które zawiera mięso.

0 0
Dodaj komentarz
Artykuły z tej kategorii

Brak Artykułów